Želite izvedeti več

o zlatem prinašalcu

golden_retriever_sunny side of alps slovenia

Več na povezavi  Golden retriever Federation Cynologique internationale (AISBL)

Več o pasmi

o zlatem prinašalcu

Zlati prinašalci so pametni, zvesti psi, ki so idealni družinski spremljevalci. S svojo nežno naravo, sijočo dlako in očarljivimi nasmehi veljajo za eno najbolj priljubljenih pasem

O zlatem prinašalcu

Zlati prinašalec je bil razvit v zgodnjem 19. stoletju kot idealen lovski spremljevalec, ki je sposoben loviti ptice tako na kopnem kot v vodi v močvirnem škotskem podeželju. Zaradi njihove prijaznosti in inteligence so priljubljen družinski hišni ljubljenček in odličen delovni pes za vloge, kot so službeni pes, terapevtski pes ali za iskanje in reševanje. Ameriški in kanadski Goldens so na splošno bolj suhi in temnejši kot njihovi britanski kolegi. Njihova valovita pernata dlaka je vodoodporna, podlaka jim pomaga pri termoregulaciji, obe dlaki pa sta nagnjeni k močnemu sezonskemu izpadanju. Leta 2013, ob 100. obletnici britanskega kluba zlatih prinašalcev, so zlati z vsega sveta romali v rojstni kraj pasme na Škotsko, kjer jih je 222 poziralo na eni sami rekordni fotografiji.

Fizične lastnosti

Zlati prinašalec ima čudovito zlato dlako, s čimer so si tudi prislužili prvi del imena. Po mnenju AKC je široka glava zlatega prinašalca s prijaznimi in inteligentnimi očmi, kratkimi ušesi in ravnim gobcem značilnost pasme.

Aktivnost

Priporoča se, da se vaši zlati prinašalci veliko gibljejo. Če se ne gibljejo redno, lahko razvijejo neželeno vedenje in pridobijo prekomerno težo. Ti psi so odlični spremljevalci pri pohodništvu in kolesarjenju. Zlati prinašalci so radi aktivni skupaj s svojimi najljubšimi ljudmi. Zaradi njihovega močnega nagona po vlečenju bo vaš mladiček morda moral biti med vadbo zunaj ograjenega dvorišča na povodcu, da se izognete motnjam. Tek s psom je odličen način, da mu pomagate pri vadbi, ki jo potrebuje.

Nega

Po mnenju ASPCA potrebujejo zlati prinašalci precejšnjo količino nege, da ohranijo gosto in sijočo dlako. Vsakodnevno krtačenje bo pomagalo preprečiti vozle in zapletanje ter zmanjšalo količino dlake, ki se nabira okoli vašega doma. Kremplje vašega mladička bo treba redno striči, če se ne obrabijo naravno med igro in dejavnostjo zunaj.

Zdravje in staranje

Vaš najboljši prijatelj lahko še vedno živi polno in srečno življenje z ustrezno nego in aktivnostjo. Po podatkih Animal Planet imajo zlati prinašalci življenjsko dobo približno 10-15 let in se pri 8 letih štejejo za starejše pse.

Osebnost zlatega prinašalca

Zlati prinašalci so igrivi, a nežni z otroki in se običajno dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki in tujci. Ti psi radi ugajajo, kar verjetno pojasnjuje, zakaj se tako dobro odzivajo na šolanje poslušnosti in so tako priljubljeni službeni psi.
golden_retriever_sunny side of alps slovenia fitlux

v naši psarni sunny side of alps 24.4.2024 pričakujemo novo leglo!

Več informacij

Irena oman

Scroll to Top